28.10.2021

Tirsdag inviterede Hovedstadens Letbane i samarbejde med entreprenørvirksomheden CG Jensen folkeskoleelever fra Lyngby-Taarbæk Kommune til møde om de spændende karrieremuligheder, der er i bygge- og anlægsbranchen

I 2025 vil der mangle ca. 70.000 faglærte håndværkere, viser en prognose fra Danske Regioner. Det vil ikke bare få store konsekvenser for letbaneprojektet, men også for resten af det danske samfund. Derfor har Hovedstadens Letbane i 2021 arbejdet aktivt for at anvende letbaneprojektet til at øge interessen for erhvervsuddannelserne blandt unge i kommunerne på letbanestrækningen.

Helt konkret har Hovedstadens Letbane inviteret både folkeskoleelever og uddannelsesvejledere til informations- og netværksmøder, hvor lærlinge på letbaneprojektet, letbanens entreprenører samt repræsentanter fra NEXT, fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer har stået klar til at besvare spørgsmål og fortælle om de spændende karrieremuligheder, der er i bygge- og anlægsbranchen.

I juni måned deltog 22 uddannelsesvejledere fra otte af letbanens ejerkommuner i et informations- og netværksmøde i Hovedstadens Letbanes kontrol- og vedligeholdelsescenter i Glostrup Kommune til en snak om, hvordan de kan få flere unge i 9. og 10. klasse til at tage en erhvervsuddannelse. Og tirsdag i denne uge afholdt selskabet igen et arrangement for flere 9.- og 10. klasser i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Lærlinge på letbaneprojektet
For at sikre uddannelse af flere faglærte har Hovedstadens Letbane derfor indsat sociale klausuler i kontrakterne for letbanen, hvor der stilles krav til entreprenørerne om at sikre et minimum antal lærlinge på mindst 58 årsværk, mens byggeriet står på.

Det betyder, at virksomhederne på projektet skal ansætte lærlinge inden for fag, der er omfattet af de danske erhvervsuddannelser eller tilsvarende uddannelser i et andet land. Det gælder f.eks. elektrikerlærlinge, murerlærlinge, struktørlærlinge inden for jord- og beton, lærlinge inden for VVS- og ventilation, smedelærlinge samt kontorelever.

Fakta: Lærlinge på letbanen

  • Hovedstadens Letbane stiller krav til, at entreprenørerne på letbaneprojektet beskæftiger lærlinge svarende til 58 årsværk. Et årsværk svarer til 1924 timer – medregnet timer til ferie, helligdage, skoleophold og sygdom.
  • Hovedstadens Letbane har også stillet krav til lærlinge på driftskontrakten. Her skal driftsoperatøren, Metro Service, beskæftige lærlinge svarende til fem årsværk pr. år i hele kontraktens løbetid.
  • Den sociale klausul i kontrakten omfatter lærlinge på en erhvervsuddannelse. Dvs. at entreprenørerne kan ansætte alt fra kontor- og regnskabselever til jord- og betonarbejdere på projektet.
  • Entreprenørerne på letbanebyggeriet kan opnå en bonus, hvis der beskæftiges flere lærlinge end det, der står i kontrakten.
  • Der er ligeledes indført en bod, hvis entreprenørerne ved byggeriets færdiggørelse ikke har haft det antal lærlinge, der er krævet i kontrakten.

Lærlinge på Letbanen - Mukhtar Ibrahim

Mød 26-årige Mukhtar Ibrahim, som er lærling hos CG Jensen og med til at bygge den kommende letbane mellem Lundtofte og Ishøj.

Lærlinge på Letbanen - Jerri Larsen

Mød 22-årige Jerri Larsen, som er lærling hos CG Jensen og med til at bygge den kommende letbane mellem Lundtofte og Ishøj.